1 duży seler
2 pietruszki
4-5 ziemniaków
łyżka masła
pieprz
sól
łyżka soku z cytryny
szczypta kurkumy
oliwa z oliwek
po 1 łyżce siekanego koperku i natki pietruszki
Pora kroimy w plastry i wrzucamy na roztopione masło i dusimy chwilę, dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w nieduże kawałki, mieszamy i zalewamy zimną wodą, tak, żeby warzywa były przykryte. Dodajemy pieprz i sól i gotujemy aż warzywa będą miękkie, prawie rozpadające się. Wtedy odlewamy wodę do innego naczynia, pozostałą część miksujemy blenderem i powoli wlewamy z powrotem wodę. Dodajemy jej taką ilość, jaką gęstą zupę chcemy uzyskać. Doprawiamy jeszcze solą, jeśli potrzeba, dodajemy sok z cytryny i kurkumę.
Na talerzach posypujemy siekanymi ziołami i polewamy oliwą (pół łyżki na porcję).
jak zawsze w twoich przepisach - wyśmienita zupka!
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie jeszcze dodać, że świetnie smakuje jak się zrobi do niej kukurydziane placuszki, a na wierzch zupy również bardzo dobrze pasują kiełki soczewicy i lucerny (zamiast pietruszki i koperku, bo akurat nie miałam zieleniny więc dodałam kiełki i też było pyyyyyszne!!).
Pozdrawiam,
Ania z Gdańska :)
No proszę, nowy przepis, super! Cieszę się, że smakuje :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobił ją moj M. dodał fenkuła i zupa wyszła rewelacyjna:)
OdpowiedzUsuń