1 czerwca 2014

kokosowy budyń z tapioki z truskawkami

Lubię budyń :-) Ale nie mogę jeść mleka... Kokosowe nie czyni już takiego spustoszenia jak krowie czy kozie. A tapioka to kuleczkowa wersja naszej, polskiej skrobi ziemniaczanej. Do przygotowania banalne i baaaaardzo smaczne. 



budyń:
pół szklanki kulek tapioki
250 ml mleka kokosowego (z puszki)
łyżka miodu
ok 1 szklanki wody

truskawki lub inne świeże owoce


Tapiokę zalewamy mlekiem i odstawiamy na min. 2 godziny. Potem dodajemy wodę (w zależności od konsystencji) i gotujemy na wolnym ogniu ok 5-7 minut. Trzeba często mieszać, bo tapioka się przypala. Gorącą rozlewamy do miseczek i na wierzchu układamy truskawki. Budyń smakuje i na zimno, i na ciepło.


2 komentarze: