Najszybsze, jakie może być, bo robi się około 10 minut, piecze 15 minut. Składniki zawsze są w domu, więc kiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, właściwie jest pod ręką.
ciasto kokosowe:
1,5 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka płatków owsianych (górskich) lub orkiszowych
3 łyżki fruktozy
1 łyżka miodu
12 dkg masła
2 jajka
szczypta imbiru
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
łyżka soku z cytryny
garść rodzynek lub posiekanych moreli (opcjonalnie)
Wiórki mieszamy w misce ze zmielonymi drobno (np. w blenderze) płatkami, dodajemy fruktozę, miód, rozpuszczone masło, żółtka, imbir, sodę i sok z cytryny. Dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy i jeśli chcemy, dodajemy rodzynki. Przekładamy do foremki lub rozsmarowujemy cienko na blaszcze do pieczenia, która jest w kuchence. Pieczemy 15-20 minut w temp. 170 st. Ciasto jest gotowe, kiedy zrobi się rumiane.
Gorące wyjmujemy i kroimy ostrym nożem na kwadraty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciastka możemy przechowywać np. w słoiku do tygodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz