11 lipca 2011

jagodowe pancakes


1,5 szklanki mąki (użyłam pszennej i gryczanej)
1 szklanka mleka (użyłam ryżowego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta imbiru
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
kurkumy na czubku noża
duża łyżka miodu
2 duże łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1 jajko
1 szklanka jagód

olej lub masło do smażenia (użyłam masła klarowanego)


Wszystkie składniki oprócz jagód miksujemy na gładkie ciasto. Konsystencja powinna być gęściejsza niż ciasto naleśnikowe. W zależności od rodzaju użytej mąki dodajemy jej mniej lub więcej. Na końcu delikatnie mieszamy ciasto z jagodami. Smażymy małe placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z miodem, syropem klonowym, jogurtem, albo same:)


3 komentarze:

  1. Bardzo zachęcający pomysł na pancakes! :) Jagody stanowią świetny dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak! Mogą być też wszystkie inne owoce sezonowe: maliny, truskawki, borówki...

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooo,Kasiu i znowu mnie kusisz i to jak:)))

    OdpowiedzUsuń