Oto ciasto marchewkowe:
4 duże marchewki (obrane i starte na tarce o dużych oczkach)
2 szklanki mąki (1 pszenna, 1 razowa)
1 szklanka brązowego cukru (lub 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki miodu)
20 dkg masła (roztopionego)
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
bakalie (orzechy, migdały, pestki słonecznika, rodzynki, figi, morele, sliwki suszone i co tam kto jeszcze chce dodać:) wymieszane z odrobiną mąki
Jajka ucieramy (mikserem), dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę, dodajemy roztopione masło, starta marchewkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawy i na końcu bakalie. Mieszamy aż składniki dobrz się połączą. Wylewamy ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy w temperaturze ok. 180 st. przez 50 - 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz