14 kwietnia 2010

zupa pomidorowa z kluseczkami parmezanowymi

zupa:
warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por)
pomidory w puszce
łyżka masła
natka pietruszki
sól, pieprz
Do gorącej wody wrzycamy obrane warzywa. Doprawiamy do smaku. Po ok. 20 minutach dodajemy zmiksowane pomidory, masło i natkę. Gotujemy jeszcze 5 minut.

kluski:
kasza kukurydziana
czosnek
pieprz
sól
starty parmezan (tyle samo co kaszy)
świeża bazylia



Kaszę gotujemy w wodzie (1 część kaszy na 2 części wody). Ugotowaną mieszamy ze świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku, pieprzem, solą i parmezanem i bazylią. Rozsmarowujemy na desce lub folii aluminiowej na grubość ok. 1 cm. Kiedy wystygnie kroimy w kostkę.

Do miski wkładamy kluseczki i zalewamy gorącą zupą. Można doprawić śmietaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz