23 maja 2010

kotlety jęczmienne z sosem paprykowym

kotlety:
2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 marchewka (starta na tarce)
3 pieczarki (starta na tarce)
2 jajka
pieprz
sól
natka pietruszki (drobno posiekana)
słodka papryka
nasiona słonecznika
sezam
oliwa z oliwek
olej, bułka tarta
Mieszamy wszystkie składniki i z powstałej masy formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej zmieszanej pół na pół z sezamem i smażymy na oleju.

sos:
cebula
czosnek
2 papryki (w różnych kolorach)
2 pieczarki
pieprz
sól
zimna woda
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
słodka papryka
oliwa z oliwek

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem, można dodać wodę. Dusimy ok. 15 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sporą ilość słodkiej papryki. Dusimy jeszcze chwilę, odparowujemy nadmiar wody.

Gorącym sosem polewamy kotlety.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz