29 sierpnia 2011

sałatka z kaszy gryczanej i jajek przepiórczych

Lato sałatkami stoi. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, można zrobić je ze wszystkiego i zjeść zarówno na śniadanie, na obiad jak i na kolację. Wersja, którą proponuję dziś opiera się na 3 składnikach: kaszy gryczanej (koniecznie niepalonej), jajek przepiórczych i cukinii. Myślę, że jeśli ktoś ma ochotę, może dodać inne składniki, ja podaję przepis na wersję podstawową.


sałatka (2 porcje):
szklanka kaszy gryczanej niepalonej
2 szklanki wody
pół łyżeczki soli

Kaszę wsypujemy na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie wodę. Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.

8 jajek przepiórczych
1 cukinia
pieprz
sól
łyżka natki pietruszki
szczypta słodkiej papryki
oliwa z oliwek


Cukinię kroimy w plastry, układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 st. Gorącą mieszamy z kaszą. Dodajemy natkę pietruszki oraz słodką paprykę. Układamy na talerzach. Na wierzchu układamy połówki ugotowanych i obranych jajek. Całość możemy jeszcze przyprawić solą i pieprzem. Polewamy oliwą. Podajemy ciepłą lub zimną. Obie wersję są smaczne :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz