27 lutego 2010

ciasto gruszkowe

ciasto:
25 dkg mąki pszennej razowej
1 szklanka brązowego cukru
4 jajka
20 dkg masła (roztopionego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamomu
pół łyżeczki utartego świeżego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego anyżku 
1/4 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
pół łyżeczki kakao
2 gruszki obrane i pokrojone w małe kawałki (obsypane lekko mąką)


Jajka ucieramy z cukrem na gładką masą, dodajemy masło oraz przyprawy: cynamon, imbir, anyż, goździki i sól. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszamy z połową gruszek. Wylewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej tarta bułką. Układamy na wierzchu pozostałe gruszki.
Pieczemy ok 50 min. w temp. 180 st.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz