27 lutego 2010

pulpety warzywno-owsiane w sosie szczypiorkowym


pulpety:
ugotowane warzywa: marchew, pietruszka, seler
prażone na patelni płatki owsiane
jajko
cebula
czosnek
natka pietruszki
łyżka oliwy
pieprz, sól
pestki słonecznika
mąka pszenna

Ugotowane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy prażone płatki owsiane i odstawiamy na ok 15 minut. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki. Mieszamy. Formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące.

sos:
cebula
pęczek szczypiorku
woda
sól
pieprz
oliwa

Na rogrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i przyprawy. Dusimy przez chwilę, dolewamy wodę i posiekany pęczek szczypiorku. Doprawiamy do smaku.

Pulpety wkładamy delikatnie do gotującego się sosu i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz