Sałatka:
pół kilograma ziemniaków (ugotowanych)
10 jajek przepiórczych
2 cebule szalotki
pęczek szczypiorku
łyżka natki pietruszki
Sos:
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki musztardy dijon (może być inna, ale musi być ostra)
szczypta słodkiej papryki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
pieprz mielony
sól
Miksujemy ocet z musztardą i powoli wlewamy oliwę oraz pozostałe przyprawy.
Ziemniaki (jeszcze ciepłe) kroimy w kostkę, cebulę kroimy w krążki, jajka ugotowane i obrane kroimy na połówki. Układamy warstwę ziemniaków i cebuli, polewamy sosem i tak robimy aż zużyjemy wszystkie ziemniaki. Na wierzchu układamy jajka przepiórcze i posypujemy szczypiorkiem i mielonym pieprzem. Polewamy resztą sosu. Sałatka jest dobra sama w sobie, ale może też być alternatywą dla tradycyjnie podawanych ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz