1 szklanka mąki gryczanej
1 jajko
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
szczypta pieprzu (najlepiej białego)
szczypta soli
ok. 2/3 szklanki letniej wody (zależy od gęstości ciasta)
łyżeczka soku z cytryny
szczypta słodkiej papryki
Z podanych składników miksujemy ciasto, nieco gęściejsze od naleśnikowego. Pozostawiamy je przynajmniej na 30 minut w ciepłym miejscu. Można też zrobić je dzień wcześniej wieczorem i wstawić do lodówki, a rano wyjąć i pozostawić na 15 minut. Jeśli okaże się za gęste, dolać wody. Smażymy na prawie suchej patelni, tylko lekko skropionej oliwą, z obu stron. Podajemy z kwaśną śmietaną, kawiorem (użyłam kawioru z wodorostów, do kupienia w sklepiku IKEA) oraz koperkiem.
Na kolana powalił mnie ten kawior z IKEA! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńIKEA wprowadza coraz więcej produktów fair trade, warto posmakować!
OdpowiedzUsuń