15 maja 2011

szarlotka z rabarbarem


ciasto:
25 dkg mąki razowej
10 dkg schłodzonego masła 
10 dkg cukru
1 jajko
szczypta imbiru
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
szczypta kurkumy

Mąkę siekamy z masłem, aż utworzą się grudki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie dzielimy je na 2 nierówne części. Tę większą rozwałkowujemy i układamy w blaszce. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika w temp. 180 st. na 10 min.

rabarbar:
50 dkg rabarbaru
1 łyżka miodu
2 łyżki wody

Rabarbar obieramy, wrzucamy do rondla, dodajemy wodę i miód i dusimy chwilę, pilnując jednak żeby się nie rozpadł, tylko pozostał w kawałkach.

mus jabłkowy:
2-3 słodkie jabłka
1-2 łyżki cukru (mus musi wyjść zdecydowanie słodki)
pół łyżeczki cynamonu
łyżka mąki ziemniaczanej

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier, cynamon i dusimy na wolnym ogniu, aż jabłka będą się rozpadać. Wtedy miksujemy je na gładką masę. Studzimy. Do zimnych jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną.


Na upieczony spód ciasta wykładamy kawałki rabarbaru, na to wylewamy mus jabłkowy, wygładzamy. Całość posypujemy resztą ciasta startego na tarce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Posypujemy cynamonowych cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz