10 lipca 2011

frittata z ziemniakami, cukinią i mozzarellą

Śniadaniowo, obiadowo, kolacyjnie, jak kto woli, bo frittata jest daniem, które nadaje się na każdą porę dnia. Do tego można ją zrobić ze wszystkiego co się ma "pod ręką". Jakby tego było mało, robi się błyskawicznie. Można chcieć od potrawy czegoś więcej?


frittata:
ok. pół kg ziemniaków ugotowanych w skórkach
1 cukinia
1 cebula
1 kula mozzarelli
1-2 jajka
1/4 szklanki zimnej wody lub mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
pieprz
sól
2 łyżki masła
olej do wysmarowania formy


Formę do tarty smarujemy olejem, układamy pokrojone w plastry ziemniaki. Cebulę kroimy w plasterki i smażymy na 1 łyżce masła przez ok. 3-4 minuty, wykładamy na ziemniaki. Cukinię kroimy w plastry lub półplastry (zależy od wielkości) i również ją podsmażamy na 1 łyżce masła i wykładamy na ziemniaki z cebulą. 
Do miseczki wybijamy jajko, dolewamy wodę, dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Dodajemy sporą ilość soli i pieprzu. Wylewamy na warzywa tak, żeby płyn pokrył dokładnie całość. Na wierzch rozrzucamy porwaną na kawałki mozzarellę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180-190 st., aż wierzch zacznie robić się złoty.


4 komentarze:

  1. u Ciebie Kasiu , jak zwykle same pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka frittata to pyszna sprawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak fajnie komentujecie, to mam motywację do kucharzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu ,ale to tak zasłużenie , bardzo zasłużenie :)))

    OdpowiedzUsuń