30 września 2011

pasta z czerwonej fasoli

Po 2 tygodniach jedzenia nie-jedzenia, powracam. Niestety narazie kulinarnych eksperymentów za dużo nie będzie, bo nadal królują zupki i kaszki, ale obiecuję nadrobić. Tymczasem, lekka wersja pasty fasolowej. Sama fasola jest co prawda pożywna, ale jednak dość ciężka do strawienia, dlatego dodałam  gotowane ziemniaki. Dobry smak, a jednocześnie fajna konsystencja. I szybka do zrobienia.


pasta z fasoli:
1 puszka czerwonej fasoli
3 nieduże ugotowane ziemniaki
3 łyżki zielonych oliwek
pieprz
szczypta soli
łyżka posiekanej natki
szczypta słodkiej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek

Fasolę odsączamy i przepłukujemy na sitku. Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i miksujemy na wolnych obrotach. Pasta jest najlepsza, kiedy pozostają w niej kawałki użytych składników. 
Podajemy do kanapek lub jako dip do warzyw.


13 komentarzy:

  1. Kasiu ,a to jakąś monodietę robiłaś?
    Taka pasta ślicznie się prezentuje , zwłaszcza na tej kanapce , mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. W monodietach to ja jestem mistrzyni :) Ale tym razem sprawa dotyczy rekonwalescencji.

    OdpowiedzUsuń
  3. aaaa, to życzę zdrowia
    Ja ostatnio wybrałam się do lekarza stosującego TMC, profilaktycznie( z tata na akupunkturę do tej Pani doktor jeździmy) o się okazało ,że jestem w dobrej kondycji co mnie bardzo ucieszyło, , bo wzorcem zdrowego odżywiania nie jestem( ach te wypieki z cukrem min.) , obiecałam sobie jesienią i zima (na razie tyle) zwrócić większą uwagę na naprawdę zdrowe żywienie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieję że przerwa nie była spowodowana chorobą! A jeśli tak to że już wszystkie problemy pokonane a teraz tylko zajadanie :)

    Pasta zapowiada się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oby, oby, Moje Drogie! Obiecuję już tylko kucharzyć! Co do TMC, to jest mi bardzo bliska, wiele się poprawiło dzięki niej w moim zdrowiu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiula , wszystko ok? bo coś długo Ciebie nie widzę i trochę się martwię

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu wszystko naj na 2012 rok życzę

    OdpowiedzUsuń
  8. Margot - Kochana, dziękuję i Tobie wszystkiego najsmaczniejszego życzę na najbliższy rok!

    OdpowiedzUsuń
  9. Warte spróbowania, jeszcze nie jadłam takiej pasty.

    OdpowiedzUsuń
  10. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń