26 sierpnia 2011

sałatka brokułowa


sałatka (3-4 porcje):
1 brokuł
1 duży pomidor
1 ugotowana marchewka
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki pestek dyni
kiełki lucerny lub rzodkiewki
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek


Brokuła dzielimy na różyczki i krótko gotujemy w osolonej wodzie (żeby pozostał lekko twardy). Kiełki układamy na talerzach, na to układamy brokuła, pokrojonego w kawałki pomidora, marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz przekrojone na pół oliwki. Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni, aż zaczną "puchnąć" i posypujemy nimi sałatkę. Dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz i sok z cytryny. Całość polewamy oliwą przed samym podaniem.


2 komentarze:

  1. wygląda tak letnio , leciutko , pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomimo, że pogoda nas nie rozpieszcza to chce się jeść lekko i przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń