15 sierpnia 2011

zupa grzybowa

Jedynym pozytywnym aspektem tegorocznego, pożal się Boże, mokrego do granic możliwości lata, są grzyby. Pojawiły się obficie, można przebierać, wybierać i delektować się potrawami grzybowymi. Choć u mnie od pewnego czasu królują kurki, to tym razem zupa z klasycznych grzybów leśnych - podgrzybków i prawdziwków.  


zupa grzybowa:
ok. 30 dkg grzybów leśnych
30 dkg ziemniaków
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
pieprz
sól
łyżka masła + łyżka oliwy
śmietana (opcjonalnie, po 1 łyżeczce na porcję)


Na rozpuszczone masło z oliwą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśniętey przez praskę czosnek, smażymy chwilę i dodajemy obrane, wypłukane i pokrojone w nieduże kawałki grzyby. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Dusimy ok. 5-7 minut. Po tym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy wodą i gotujemy. W międzyczasie warto spróbować czy zupa jest słona, ponieważ ziemniaki wchłaniają sól, trzeba jej wbrew pozorom dodać sporo. Kiedy ziemniaki są miękkie, zupa jest gotowa. Nakładamy porcję i dodajemy łyżeczkę śmietany, ale smaczna jest również bez niej :)


2 komentarze:

  1. Grzybowa pyszna! koniecznie gotowana w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1073.html
    nad ogniskiem, w ogrodzie, wychodzi coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń