2 sierpnia 2010

migdałowe ciasto z jagodami

Inspiracja z przepisu Magdy Gessler (WO 24.07.2010)

25 dkg jagód
1 szklanka mąki orkiszowej razowej
1 szklanka płatków migdałowych
3 jajka
pół szklanki cukru
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
płaska łyżeczka drożdży instant
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jogurt naturalny (150mg)
pół szklanki oleju

Jeśli ktoś lubi to może całość posypać kruszonką z przepisu http://jedzeniowcy.blogspot.com/2010/07/gryczane-ciasto-czeresniowe-z-kruszonka.html

Migdały mielimy drobno w blenderze, dodajemy mąkę, cukier, wszystkie produkty sypkie. Jajka ucieramy z jogurtem i olejem. Dodajemy powoli wymieszane produkty sypkie, ucieramy na gładkie ciasto. Wylewamy do foremki, układamy jagody i ewentualnie posypujemy kruszonką. Pieczemy 50 min. w temp. 170 t.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz