16 sierpnia 2010

śliwkowe ciasto z bezą i imbirową kruszonką

ciasto:
2 żółtka
1 jajko całe
15 dkg masła roztopionego
1/2 szkl. fruktozy
1/4 szklanki miodu lub cukru
szczypta imbiru
szczypta soli
1 szkl. mąki orkiszowej (lub innej) razowej
2/3 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kakao
2/3 szklanki mleka
śliwki

Miksujemy jajka z fruktozą i cukrem na gładką masę. Powoli wlewamy masło oraz dodajemy pozostałe składniki w podanej kolejności. Wylewamy ciasto na blaszkę i układamy śliwki.
Pieczemy 20 minut w temp. 170 st.

beza:
2 białka jajek
1/3 szklanki cukru zmielonego na drobno

kruszonka:
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
łyżeczka suszonego imbiru
szczypta soli
pół łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki mąki

Składniki mieszamy palcami aż do uzyskania kruszonki.

Wylewamy delikatnie bezę na podpieczone ciasto. Na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze ok. 30 min. w temp. 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz