2 sierpnia 2010

musaka

4 duże ziemniaki
1 bakłażan
cebula
czosnek
pieprz
sól
pomidor
koncentrat pomidorowy
natka pietruszki
słodka papryka w proszku
ser parmezan
masło
oliwa z oliwek

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Bakłażana kroimy w plastry i obsmażamy z obu stron. Cebulę kroimy w plastry i dusimy na oliwie, dodając 2 łyżki koncentratu pomidorowego i natkę pietruszki (żeby powstał dość rzadki sos, możemy dolać wody).
W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki, bakłażana i połowę sosu, posypujemy obficie solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty czosnek, układamy drugą, taką samą warstwę. Na wierzchu układamy jeszcze pokrojonego pomidora, przyprawiamy i posypujemy parmezanem. Zapiekamy ok. 1 godz. w temp. 180 st. Po podaniu mozna jeszcze posypać parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz