1 marca 2011

fasolka mung w pomidorach

1 szklanka fasoli mung
puszka pomidorów pelati (lub 3-4 świeże w sezonie)
1 duża cebula
pieprz
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
sól
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła

Fasolkę namaczamy na noc (nie jest to konieczne, ale namoczona gotuje się krócej), rano zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości ze szczyptą soli (ok. 15 minut). Na roztopione masło wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i dusimy 2-3 minuty, dodajemy pieprz, sól, odsączoną, ugotowaną fasolkę, pomidory i słodką paprykę. Mieszamy i dodajemy oliwę oraz kmin rzymski, dusimy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz