27 lutego 2011

kapuśniak

Bardzo prosta i bardzo polska zupa. Oparta na dwóch składnikach: kiszonej kapuście i ziemniakach, wymaga jednak aby były one jak najwyższej jakości. I nie ma co, "sklepowa" kapusta nigdy nie będzie tak dobra jak domowa. Ta najlepsza jest kwaśna, lekko twarda i chrupiąca. Mając taką kapustę, produkcji Mamy, trudno więc oprzeć się zupie.




kapuśniak:
2-3 garście kiszonej kapusty pokrojonej niedbale
5-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
szczypta czerownej papryki
cebula
olej rzepakowy (tłoczony na zimno)

Ziemniaki z liściem laurowym i zielem angielskim zalewamy zimną wodą, dodajemy sól (niezbyt dużo, bo kapusta jest słona) i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy kapustę i szczyptę papryki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, do zrumienienia. Dodajemy całą do zupy, doprawiamy pieprzem i jeśli potrzeba solą. Możemy podać z kromką chleba.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz