3 lutego 2011

zupa z czarnej fasoli

2-3 duże ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka lub kawałek selera
2 cebule
szklanka czarnej fasoli
2 gałązki tymianku
pieprz czarny
2 łyżki sosu sojowego
sól
pół szklanki białego wytrawnego wina
szczypta czerwonej papryki
łyżka oliwy z oliwek
2 duże łyżki masła

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości, ale nie dopuszczając, żeby się rozpadła. Odsączamy na sitku.

Na rotopione masło wrzucamy pokrojoną (najlepiej w piórka) cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i fasolę i dusimy ok. 5 - 7 minut. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy tymianek i sos sojowy. Kiedy całość się zagotuje, doprawiamy jeszcze pieprzem i solą do smaku, dodajemy wino, paprykę i oliwę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Możemy doprawić jeszcze solą, jeśli potrzeba. Podajemy z grzankami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz