3 lutego 2011

żółte ciasto brioche

40 dkg mąki (25 dkg mąki kukurydzianej, 15 dkg mąki pszennej; obie przesiane)
10 dkg fruktozy lub 15 dkg cukru brązowego
4 dkg drożdży
3/4 szkl mleka (użyłam sojowego niesłodzonego)
10 dkg masła roztopionego
1 jajko
szczypta imbiru
szczypta soli
pół łyżeczki szafranu (namoczonego w 2 łyżkach wrzątku i odstawionego na 15 minut)
garść suszonej żurawiny (opcjonalnie)

Z drożdży, łyżki fruktozy, łyżki mąki i całego mleka lekko podgrzanego robimy zaczyn (ucieramy składniki ze sobą) i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.




Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy fruktozę, masło, jajko, imbir, sól i szafran. Robimy wgłębienie w masie i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto, pod koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 1 godz. Po tym czasie przekładamy je do formy. Z podanej porcji wychodzi keksówka o długości 25 cm. Odstawiamy na kolejną godzinę. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 170 st. Jeśli ciasto za szybko zbrązowieje, przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, żeby się nie przypaliło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz