27 stycznia 2011

sałatka z pęczaku

Pomysł znajomej, która traktuję tę sałatkę jako pomysł na zużycie lodówkowych resztek. Dla mnie żadna z niej "śmieciówka", tylko całkiem pożywne i smaczne danie, szybkie w przygotowaniu i dobre np. na drugie śniadanie do pracy. Oczywiście dobór dodatków jest subiektywny, ale słodka marchewka dobrze komponuje się z ogórkiem kiszonym, a dodanie pestek (ja dodałam dynię) sprawia, że jest bardziej sycąca.

sałatka (2-3 porcje):
1 szklanka pęczaku (ugotowanego w 2,5 szklankach wody z dodatkiem pół łyżeczki soli lub w wywarze warzywnym)
2 nieduże marchewki ugotowane
2 ogórki kiszone
3 łyżki pestek z dyni
2 łyżki kiełków rzodkiewki (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej natki
pieprz czarny świeżo mielony
3-4 łyżki oliwy z oliwek

Do ugotowanej, gorącej kaszy dodajemy pokrojoną w sporą kostkę marchewkę, pokrojonego ogórka, pieprz, natkę pietruszki, kiełki, pestki dyni i mieszamy. Polewamy oliwą, mieszamy. Sałatkę można jeść na ciepło i na zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz