5 stycznia 2011

makaron z ziołami

Bardzo szybko, bardzo smacznie, czyli kolacja alternatywna. Makaron jest dobry zawsze. Tym razem bez zawiesistego sosu czy ciężkiego pesto. Żeby jednak nie przesadzić przed pójściem spać...

ziołowy sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła: pietruszka, tymianek, bazylia, rozmaryn w ilości i proporcjach dowolnych (ja użyłam po łyżce pietruszki i bazylii, 1 łyżeczkę tymianku i kilka igiełek rozmarynu)
pieprz czarny mielony
pół łyżeczki soli
szczypta mielonej papryki

makaron penne lub inny gruby (ja użyłam kupionego w IKEA makaronu łosie)
parmezan (opcjonalnie)



Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z solą i oliwą, dodajemy połowę posiekanych ziół i pozostałe przyprawy. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Mieszamy oliwny sos z makaronem, dodajemy pozostałe zioła. Gotowy można jeszcze posypać świeżo tartym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz