6 stycznia 2011

buraczki duszone z rzepą i pestkami dyni

Buraczki są bardzo zdrowe. I ja w to wierzę. Ale niestety mdły smak nie przemawia do mojego podniebienia. Zdając sobie jednak sprawę z ograniczeń, jakie niesie za sobą brak tego warzywa w kuchni, postanowiłam oszukać kubki smakowe... Najprościej zrobić to za pomocą soku warzywnego, gdzie dominujący smak buraka można skutecznie stępić chociażby plastrem imbiru. Zimą, sok to jednak nie jest najlepsze rozwiązanie, potrzeba czegoś ciepłego i odżywczego. Dodatek czarnej rzepy sprawia, że buraczana mdłość ginie, ustępując miejsca właśnie wyraźnemu smakowi rzepy a chrupiące pestki uzupełniają całość.

duszone buraczki:
1 duży burak czerwony (lub 2 mniejsze)
1 marchewka
1 czarna rzepa
1 cebula
pół łyżeczki utartego korzenia imbiru
pieprz
sól
łyżka natki pietruszki
łyżeczka soku z cytryny
szczypta czerwonej papryki
garść pestek dyni
olej z pestek winogron

Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekaną cebulę i dusimy przez chwilę, dodajemy warzywa starte na tarce na grubych oczkach: buraka, marchew i rzepę. Dusimy tak przez 2-3 minuty, następnie dodajemy imbir, pieprz, sól, natkę, sok z cytryny, paprykę. Dusimy ok. 10 minut. Podajemy gorące posypane podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Doskonale smakuje jako dodatek do drugiego dania (np. smażonego tofu) lub z grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz