16 stycznia 2011

gołąbki z soczewicą i ryżem

gołąbki:
główka włoskiej kapusty: ostrożnie odrywamy liście, wrzucamy je do wrzącej osolonej wody na 5 minut i delikatnie wyjmujemy na sitko, żeby ich nie porozrywać; 

farsz:
szklanka ugotowanego ryżu (ja użyłam ryżu basmati)
szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (namoczonej dzień wcześniej i gotowanej 20 minut w osolonej wodzie z dodatekiem wodorostów: wodorosty lub algi (opcjonalnie, aby nadać potrawie bardziej "chińskiego" smaku))
2-3 pieczarki
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżka sosu sojowego
łyżka natki pietruszki
szczypta czerwonej papryki
1 ugotowana marchewka
oliwa z oliwek

Na gorącą oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek, dusimy chwilę i dodajemy ugotowaną soczewicę, starte na tarce surowe pieczarki, pieprz, sól, sos sojowy, natkę, paprykę, marchewkę startą na tarce. Dusimy wszystko razem ok. 5-7 minut. Na końcu dodajemy ryż, mieszamy wszystko razem i próbujemy, jeśli potrzeba, jeszcze doprawiamy solą lub pieprzem. 




sos:
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
puszka pomidorów pelati
pieprz
szczypta tymianku
sól
natka pietruszki
słodka papryka
łyżka masła

Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojonego selera, pieprz, tymianek, sól i natkę i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojone pomidory oraz paprykę i dusimy jeszcze 5 minut. Jeśli potrzeba dodajemy odrobinę wody. 


Na liść kapusty kładziemy łyżkę farszu i zwijamy gołąbki. Układamy w garnku z sosem, zwinięciem do dołu, tak aby się nie rozpadły. Dusimy ok. 30-40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, nie mieszając. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz