26 stycznia 2011

makaron z karmelizowaną cebulą i oliwkami

Szukając na internetowych blogach kulinarnych czegoś szybkiego i smacznego natrafiłam na blog white plate z przepisem na makaron z karmelizowaną cebulą. Znając cebulową konfiturę, wiedziałam, że to smak wart powtórzenia. I to cebula właśnie jest podstawą tego dania, duszona z octem balsamicznym i sosem sojowym ma słodko-słono-kwaśny smak. Ja wzbogaciłam przepis dodatkowo o kapary i pieprz, żeby jeszcze dodać wyrazistości. Robi się błyskawicznie, zjada również :)


sos:
3-4 duże cebule
kilka gałązek tymianku
1 łyżeczka fruktozy lub miodu
pieprz czarny świeżo mielony lub 1 łyżeczka pieprzu marynowanego
4-5 łyżek czarnych oliwek drylowanych (pokrojonych na połówki)
4-5 filecików anchois pokrojonych
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka kaparów
szczypta słodkiej papryki
parmezan starty na płatki
oliwa z oliwek

makaron ryżowy (świderki lub rurki) ugotowany w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (żeby się nie skleił)




Na gorącą oliwę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy, dodajemy tymianek, sos sojowy i ocet. Zmniejszamy gaz i dusimy około 15-20 minut. Dodajemy fruktozę lub miód, dusimy jeszcze 5 minut i wrzucamy oliwki, kapary, anchois i słodką paprykę (oraz, jeśli dodajemy - pieprz). Na końcu dodajemy makaron, mieszamy delikatnie, żeby go nie pognieść i podajemy posypany parmezanowymi płatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz