20 lutego 2011

owsianka z gruszką

Śniadanie do ważny, a może nawet najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dobrze, jeśli jest ciepły i odżywczy. Owsianka jest daniem starym jak świat. Sposobów jej przyrządzania są dziesiątki, od słodkich po wytrawne. Ja lubię tę gotowaną na sokach (kompotach) owocowych, w zależności od nastroju z rozmaitymi dodatkami. Każda wersja jest inna, ale mamy przecież 365 dni w roku, żeby wszystkie wypróbować :)



owsianka z gruszką (porcja na 2 osoby):
1 większa gruszka
1 szklanka płatków: owsianych, jaglanych, orkiszowych,itp. (ja użyłam orkiszowych)
2 szklanki wody
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
łyżka soku z cytryny
szczypta kurkumy
2 łyżeczki melasy lub miodu (1 łyżeczka na porcję)
orzechy lub prażone pestki słonecznika (opcjonalnie)

Na wrzącą wodę wrzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i gotujemy 5-7 minut. Dodajemy płatki, cynamon, imbir, sól, cytrynę, kurkumę i gotujemy na wolnym ogniu aż płatki wchłoną prawie całą wodę. Jeżeli chcemy aby owsianka lub rzadsza dodajemy więcej wody, jeśli chcemy gęściejszą - mniej. Przykrywamy garnek i zostawiamy na 5 minut. Rozkładamy do miseczek, polewamy melasą i jeśli chcemy posypujemy orzechami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz