6 lutego 2011

jabłka pieczone z przyprawami korzennymi

1-2 duże jabłka (na osobę)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru suszonego
5-6 goździków
2 łyżki zimnej wody
łyżka soku z cytryny
szczypta kurkumy lub 1 łyżka czerwonego wina
1 łyżka melasy lub miodu lub cukru (ja użyłam melasy)
kilka płatków masła



Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy cynamonem, imbirem, goździkami, dodajemy pozostałe składniki. Przykrywamy i zapiekamy w temp. 170 st. przez ok. 15 minut. Pozostawione na dłużej jabłka "wybuchają", robi się z nich naturalny mus, więc konsystencja dania jest uzależniona od czasu pieczenia. Jeśli chcemy jabłka w kawałkach, pieczemy krócej. Po upieczeniu wyjmujemy goździki, możemy posypać posiekanymi orzechami lub dodać łyżeczkę śmietany lub jogurtu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz