16 lutego 2011

pieczone kotlety z cieciorki

1 szklanka cieciorki (namoczona dzień wcześniej, na drugi dzień ugotowana z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i soli)
1 ugotowana marchewka
1 mały ugotowany seler (lub połowa większego)
2 małe ugotowane ziemniaki
1-2 jajka
2-3 łyżki bułki tartej
1 cebula
pieprz
sól
natka pietruszki
szczypta kurkumy
olej rzepakowy (tłoczony na zimno) lub oliwa z oliwek




Ugotowaną cieciorkę miksujemy w blenderze, dodajemy posiekane drobno lub też zmiksowane (ale nie na gładka masę) warzywa i mieszamy. Dodajemy jajka, bułkę tartą, cebulę zeszkloną na oleju, natkę, przyprawy. Wyrabiamy gładką masę, lepimy nieduże kulki, które obtaczamy w oleju rzepakowym wylanym na miseczkę (dzięki temu kotlety są chrupiące po upieczeniu) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w temp. 190 st. do uzyskania złotego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz