26 lutego 2011

sajgonki

farsz:
połowa główki białej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
2-3 grzyby mun (namoczone)
1 cebula
pieprz
sos sojowy
natka pietruszki
szczypta słodkiej papryki
masło

olej
papier ryżowy (opakowanie 15 sztuk)

Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i dusimy chwilę, dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę oraz pokrojone grzyby mun. Przyprawiamy pieprzem, sosem sojowym, natką i papryką. Dusimy aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Możemy nieco podlać wodą, żeby się nie przypaliły i jeżeli potrzeba to jeszcze doprawić sosem sojowym.



Papier ryżowy pojedyńczo namaczamy w letniej wodzie, aż zmięknie, układamy na desce, nakładamy farsz i zwijamy. 



Sajgonki obtaczamy w oleju i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie polecam folii aluminiowej, bo bardzo przywierają. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st. aż nabiorą złotego koloru i będą chrupiące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz