20 lutego 2011

zupa z czerwonej kapusty

Zima musi kiedyś minąć ale, przynajmniej na razie, wcale jej się nie śpieszy... Zanim więc stragany zapełnią się nowalijkami, korzystamy z tego co zostało i co przetrwało zimę. A więc w dyspozycji pozostają kapusty, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki.
Zupy to naprawdę dobry wynalazek: nadają się na każdą porę dnia, każdą porę roku. Zupa z kapusty jest wyjątkowo odżywcza i rozgrzewająca, szczególnie jeśli dodamy do niej czerwone wino. A kiedy zjemy ją z kromką dobrego pieczywa, staje się sycącym posiłkiem.

zupa z czerwonej kapusty:
pół główki czerwonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
1 burak
1 mały seler (lub kawałek, jeśli jest duży)
3-4 ziemniaki
1 por
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
sól
sos sojowy
łyżka soku z cytryny
łyżka natki pietruszki
pół łyżeczki słodkiej papryki lub 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek




Na roztopione masło wrzucamy pokrojonego w plasterki pora i posiekaną kapustę. Dusimy je ok. 5-10 minut, a następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, selera, buraka i ziemniaki.  Po 2-3 minutach dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, natkę pietruszki, słodką paprykę (lub wino) i zalewamy całość wrzątkiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut). Dodajemy oliwę z oliwek, pieprz, łyżkę sosu sojowego oraz sok z cytryny. Jeżeli potrzeba to dodajemy więcej danej przyprawy, do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz