26 lutego 2011

keks makowo - migdałowy



2 szklanki mąki (użyłam 1 szkl. mąki orkiszowej razowej, 1 szkl. mąki pszennej białej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół szklanki płatków migdałowych
3 łyżki maku
4-5 daktyli
4 jajka
15 dkg masła roztopionego
pół szklanki oleju
pół szklanki cukru brązowego
3 łyżki miodu
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczone masło wymieszane z miodem, cynamon i imbir. Później dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i płatkami migdałowymi oraz olej. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Wlewamy 2/3 ciasta do foremki. Do pozostałej części dodajemy pokrojone drobno daktyle oraz mak, mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Nożem włożonym w środek ciasta, przekrawamy je, robiąc rowek pośrodku. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170 st. ok. 50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz