6 lutego 2011

sałatka z pieczonych warzyw

Najlepiej by było, gdyby ciągle było lato... Bogactwo świeżych warzyw to niekończąca się książka kucharska, można wymyślać potrawy surowe, gotowane, duszone i wszelakie. Niestety zimą, przynajmniej zimą w Polsce, pozostają nam warzywa korzeniowe, kapusty i inne podobne, które są smaczne, ale czasem po prostu przychodzi ochota na coś innego, lekkiego, włoskiego. Czasem po prostu chce się namiastki lata w lutym...

sałatka:
30-40 dkg pieczarek (najlepiej małych)
1 nieduża cukinia
1-2 małe pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
kilka gałązek tymianku
pieprz
sól
cytryna
rukola lub roszponka
oliwa z oliwek

Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub w ćwiartki razem z ogonkami. Cukinię kroimy w półplasterki, pomidory na połówki lub w ćwiartki. Układamy na blasze do pieczenia, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, tymianek, posypujemy całość solą i pieprzem i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika w temp. 170 st. na 15 minut. 



W misce mieszamy rukolę z pokrojoną w cienkie plasterki cebulą. Na wierzchu układamy upieczone warzywa. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Najlepiej smakuje z dodatkiem dań smażonych.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz