16 maja 2010

brioszki maślane z żurawiną

porcja na 12 sztuk:
30 dkg mąki (pół pszennej białej, pół pszennej razowej)
pół szklanki letniego mleka
4 dkg drożdży
pół szklanki brązowego cukru
2 jajka
pół łyżeczki soli
15 dkg miękkiego masła
żurawina suszona

Rozgniecione drożdże mieszamy z łyżką cukru, całym mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Dodajemy do mąki i wyrabiamy ręką albo mikserem. Stopniowo dosypujemy cukier, dodajemy masło i żurawinę. Wyrabiamy, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce. Nakładamy łyżką do foremek muffinkowych do 2/3 wysokości, smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pozostawiamy jeszcze na 20 min. Pieczemy 15 min. w temp. 180 st. C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz