23 maja 2010

spaghetti z sosem szpinakowym




pesto:
bazylia świeża (cały pęczek)
2-3 ząbki czosnku 
pieprz
2 łyżki zielonych oliwek
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki nasion słonecznika
oliwa z oliwek
ser parmezan
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę.

sos:
1 cebula
ok. 40 dkg szpinaku świeżego
sól
pieprz
1 łyżka masła



Na masło wrzucamy pokrojoną cebulę i przyprawy. Dusimy do miękkości. Dodajemy szpinak porwany na kawałki. Dusimy przez chwilę aż zmięknie. Sos miksujemy. Dodajemy przygotowane wcześniej pesto i dokładnie mieszamy. Wrzucamy ugotowany gorący makaron (najlepiej spaghetti nr. 6) i mieszamy z sosem. Gotowy posypujemy jeszcze parmezanem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz