29 grudnia 2010

drożdżowe bułeczki korzenne

proporcje na 18 bułeczek:
40 dkg mąki (użyłam 20 dkg mąki pszennej, 20 dkg mąki orkiszowej razowej)
20 dkg roztopionego masła
3/4 szklanki mleka (użyłam sojowego)
3/4 szklanki cukru lub 1/2 szklanki fruktozy lub 1/2 szklanki mielonych daktyli
5 dkg drożdży
2 jajka
3 łyżeczki przyprawy do piernika
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
szczypta soli
kilka suszonych śliwek (nomoczonych we wrzątku przez ok. 1 godz. )



Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i całego mleka lekko podgrzanego robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Dodajemy do mąki wymieszanej z przyprawami i wyrabiamy ręką albo mikserem. Stopniowo dosypujemy cukier, dodajemy masło. Wyrabiamy, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce. Nakładamy łyżką do foremek muffinkowych do 1/3 wysokości, układamy śliwkę suszoną, na to jeszcze układamy łyżeczkę ciasta, smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i cynamonem i pozostawiamy jeszcze na 20 min. Pieczemy 15 min. w temp. 180 st. C. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz