8 grudnia 2010

ciasto cytrynowo - migdałowe

10 dkg płatków migdałowych (pogniecionych lub zmiksowanych, ale tak, żeby pozostały kawałki)
10 dkg mąki (ja użyłam orkiszowej razowej)
pół łyżeczki sody
3 jajka
15 dkg masła
szczypta imbiru
szczypta soli
sok z całej cytryny + utarta skórka z cytryny
pół szklanki cukru brązowego + łyżka miodu

Jajka ucieramy z cukrem i miodem na puszystą masę, dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz mąkę wymieszaną z migdałami i sodą, imbir i sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i dodajemy tartą skórkę. Całość wylewamy do formy i posypujemy jeszcze płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 st. Przed podaniem można jeszcze skropić sokiem z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz