1 grudnia 2010

zupa cebulowa z grzankami tymiankowymi

zupa:
3-4 cebule zwykłe
1-2 cebule szalotki (opcjonalnie, zaostrzają nieco smak)
ząbek czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
1 łyżka sosu sojowego
sól
łyżka natki pietruszki
szczypta słodkiej papryki
2 łyżki masła

Na roztopione masło wrzucamy cebule pokrojone w plastry i przecisnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pieprz, sos sojowy i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki (poza ziemniakami) w podanej kolejności, zalewamy gorącą wodą i gotujemy kolejne 10 minut. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce (jak najdrobniej) i dodajemy do zupy. Ziemniaki mają ją zagęścić, a nie stanowić treści dania, więc dodajemy "na oko". Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut. Możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.

grzanki:
dowolne pieczywo pszenne lub orkiszowe (użyłam bułek z oliwkami)
masło
kilka gałązek tymianku
ząbek czosnku
pieprz
sól

Masło ucieramy z przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Smarujemy masłem kromki pieczywa i zapiekamy ok 7 minut. Podajemy gorące do zupy. Można podać także w taki sposób: kromkę pieczywa kładziemy na dnie miseczki lub talerza i zalewamy gorącą zupą. Do wyboru, jak kto lubi:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz