30 listopada 2010

makaron sojowy z warzywami

Danie z gatunku: szybko, smacznie, zdrowo. W sam raz na kolację, nawet tę późną, bo danie lekkostrawne, a jednocześnie rozgrzewające. Gotowe w 20 minut.

makaron z warzywami (porcja dla dwóch osób):
2 cebule
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
pół łyżeczki utartego imbiru
garść czarnych oliwek
3-4 łyżki sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
łyżka natki pietruszki
szczypta słodkiej papryki

makaron sojowy (może być ryżowy, ale musi być wcześniej ugotowany)




Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię, na gorącą oliwę, mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny oraz połowę porcji sosu sojowego i imbir. Dusimy ok. 2-3 minut. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, selera. Po kolejnych 10 minutach dodajemy pozostałe składniki.
Makaron zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy. Dodajemy do warzyw. Mieszamy aż składniki się połączą. Można jeszcze dodać sos sojowy do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz