15 listopada 2010

sałatka ziemniaczana

Inspiracja z przepisu Agnieszki Kręglickiej WO 26.06.2010r.


Sałatka:
pół kilograma ziemniaków (ugotowanych)
10 jajek przepiórczych
2 cebule szalotki
pęczek szczypiorku
łyżka natki pietruszki

Sos:
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki musztardy dijon (może być inna, ale musi być ostra)
szczypta słodkiej papryki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
pieprz mielony
sól

Miksujemy ocet z musztardą i powoli wlewamy oliwę oraz pozostałe przyprawy.



Ziemniaki (jeszcze ciepłe) kroimy w kostkę, cebulę kroimy w krążki, jajka ugotowane i obrane kroimy na połówki. Układamy warstwę ziemniaków i cebuli, polewamy sosem i tak robimy aż zużyjemy wszystkie ziemniaki. Na wierzchu układamy jajka przepiórcze i posypujemy szczypiorkiem i mielonym pieprzem. Polewamy resztą sosu. Sałatka jest dobra sama w sobie, ale może też być alternatywą dla tradycyjnie podawanych ziemniaków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz