20 grudnia 2010

pieczone pierogi z grzybami

Ciasto:
40 dkg mąki (2/3 pszennej, 1/3 orkiszowej razowej)
pół szklanki kwaśnej śmietany
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
12 dkg masła
pieprz świeżo mielony
sól


Jajka mieszamy ze śmietaną, oliwą i przyprawami, mąkę mieszamy z miękkim masłem. Dodajmy jajka do mąki i wyrabiamy elestyczne ciasto. Zostawiamy w lodówce na 1 godz.

Farsz:
3 rodzaje grzybów: suszone leśne (najlepiej prawdziwki), pieczarki, grzyby mun, w proporcjach dowolnych, im więcej będzie grzybów leśnych, tym pierogi będą bardziej aromatyczne, jeśli więcej będzie grzybów mun - bardziej azjatyckie
1 cebula
1 ząbek czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny mielony
sos sojowy
sól
łyżka natki pietruszki
szczypta czerwonej papryki
oliwa z oliwek

Grzyby leśne moczymy kilkanaście godzin w zimnej wodzie, później w tej samej wodzie gotujemy ok. 1 godziny ze szczyptą soli. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i drobno pokrojone grzyby, dusimy chwilę, dodajemy inne grzyby również pokrojone i pozostałe składniki w podanej kolejności. Raczej nie dolewamy wody, ma się utworzyć gęsty sos. Im więcej będzie grzybów leśnych, tym całość będzie bardziej kleista.



Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na kwadraty, na każdym kwadracie układamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Miejsce sklejenia smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonym pieprzem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 st. Podajemy z barszczykiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz