21 marca 2011

zupa curry

Poszukiwania smaków prędzej czy później wyrzucają nas poza konwenanse myślenia kulinarnego. Być może tak właśnie narodziła się kuchnia fusion. Bądź co bądź, nie mozna przecież jeść w kółko tych samych zup, makaronów, kasz, itd. A tak, zupa, zwykła, najzwyklejsza, a doprawiona w zupełnie inny sposób zyskuje nowy smak, zapach i wygląd. A przede wszystkim zyskuje zwolenników! Zupa curry, to tak naprawdę arabska wersja jarzynowej :) Czyli polskie warzywa (batat nie jest konieczny) doprawione smakami z końca świata. Pożywny aromat pustyni...


zupa curry:
1 marchewka
1/2 batata (zamiast może być jeszcze jedna marchewka)
2 pietruszki
1 por
2-3 ziemniaki
garść zielonej soczewicy
pół łyżeczki przyprawy curry
pół łyżeczki kurkumy
szczypta papryki słodkiej
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
pieprz czarny
sól
szczypta ostrej papryki
łyżka soku z cytryny
duża łyżka masła

Na roztopione masło wrzucamy pokrojonego pora, dusimy chwilę i dorzucamy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Jednego ziemniaka zostawiamy w całości. Dosypujemy przyprawy w podanej kolejności, dokładnie mieszamy. Po 2-3 minutach dolewamy wody, tak aby było jej nieco więcej niż warzyw, dodajemy soczewicę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy ziemniaka, rozcieramy go i wrzucamy z powrotem do zupy, dzięki temu będzie gęściejsza. Dodajemy sok z cytryny. Jeśli potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz