18 marca 2011

makaron żytni z brokułami i cukinią

porcja na 2 osoby:
20 dkg makaronu razowego żytniego
1 brokuł
1 cukinia
2 łyżki pestek słonecznika
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
oliwa z oliwek
łyżka soku z cytryny



Cukinię myjemy, kroimy w półplasterki i mieszamy z oliwą, startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut w temp. 200 st. Brokuła dzielimy na różyczki, krótko gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Makaron gotujemy al dente. Dodajemy do niego gorącego brokuła i upieczoną cukinię. Całość mieszamy, przyprawiamy jeszcze solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Posypujemy uprażonym słonecznikiem. Można jeść na ciepło, np. z dodatkiem startego parmezanu lub na zimno, jako sałatkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz