8 marca 2011

pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy w sosie pomidorowym

pulpety:
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (w proporcji 2 do 1)
1 szklanka czerwonej soczewicy ugotowanej ze szczyptą soli (można dodać wodorosty)
1 jajko
1 marchewka ugotowana i starta na tarce
1 nieduża cebula posiekana drobno
łyżka posiekanego koperku
pieprz czarny
szczypta imbiru
2-3 łyżki sosu sojowego
łyżka posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
bułka tarta, jeśli masa jest za rzadka
3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, masa powinna w miarę dobrze się lepić. Jeśli potrzeba, można dodać bułki tartej. Lepimy nieduże pulpety i obtaczamy w mące. 

sos pomidorowy:
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
natka pietruszki
puszka pomidorów pelati lub pulpy pomidorowej (ja użyłam domowej produkcji koncentratu pomidorowego)
szczypta słodkiej papryki
łyżeczka miodu
1 łyżka masła

Na roztopione masło wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany drobno czosnek. Dodajemy pieprz, sól, natkę i dusimy ok. 7 minut. Dodajemy pomidory, paprykę, miód i dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Do tak przygotowanego sosu, najlepiej w płaskim naczyniu, wkładamy delikatnie obtoczone w mące pulpety. Sos powinien je zakrywać w 3/4 wysokości. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz i dusimy całość 15 minut. Podajemy z grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz