10 marca 2011

sałatka z batatów

2 bataty
40 dkg pieczarek (równej wielkości)
1 awokado
1 cebula szalotka
2 gałązki tymianku
pieprz
sól
sok z cytryny
szczypta słodkiej papryki
oliwa z oliwek
kiełki rzodkiewki



Bataty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub nieduże słupki. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli są duże) lub na połówki (jeśli są małe). Mieszamy je w misce ze sporą ilością soli, pieprzu oraz oliwy. Dodajemy tymianek i słodką paprykę. Wysypujemy na blaszkę do pieczenia, kroimy na wierzch szalotkę i pieczemy w temp. 200 st. przez ok. 20 min. aż bataty będą miękkie.
W tym czasie obieramy awokado, kroimy w sporą kostkę i polewamy dużą ilością soku z cytryny.
Na talerzach rozkładamy kiełki rzodkiewki, na tym układamy gorące, upieczone warzywa, na wierzchu awokado. Podajemy od razu.


1 komentarz:

  1. Bomba witaminowa! Bardzo oryginalny pomysł na sałatkę. Pozdrawiam
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń