26 lipca 2011

zupa paprykowa


zupa (4 porcje):
2 - 3 czerwone papryki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
pieprz
sól
1 szklanka koncentratu pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki lub świeżych
1 czubata łyżeczka papryki w proszku
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek

2 szklanki ugotowanego ryżu basmati
jogurt lub śmietana (łyżeczka na porcję)


Obrane warzywa oraz paprykę pozbawioną pestek i przekrojoną na pół zalewamy zimną wodą, dodajemy pieprz i sól i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy paprykę zawijamy ją w folię i zostawiamy na 5 minut, następnie obieramy ją ze skórki i kroimy w cienkie paski. Pozostałe warzywa gotujemy do miękkości. Kiedy są ugotowane, wyjmujemy je, wrzucamy pokrojoną paprykę, dodajemy masło i oliwę oraz koncentrat pomidorowy i suszoną paprykę. Całość zagotowujemy. Jeśli potrzeba doprawiamy do smaku. 
Na talerze nakładamy porcję ryżu (koniecznie sypkiego), nalewamy gorącą zupę, dodajemy łyżeczkę jogurtu lub śmietany oraz listek bazylii.


6 komentarzy:

  1. Apetyczna, gęsta i ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu wiesz co?Chciałabym być twoim gościem , tyle tobie napiszę :)))
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, Moje Drogie! Ja generalnie zapraszam do siebie :) Na zupkę i nie tylko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu dziś zrobiłam. Doskonała! Przepyszna!! :D
    Ania z Gdańska ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, cieszę się i życzę smacznego :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Powiem wam te zdjęcia robią wrażenie. Ale to nic w porównianiu gdy ją wypróbowałem. Zrobiłem ją zgodnie z przepisem, dodatkowo wspomagając się przecierem Pomidori z dodatkiem śmietany 30%, a całość zmiksowałem blenderem. Dla mnie bomba, jej aksamitny smak sprawił, że częściej będzie gościć w mojej kuchni. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń