4 marca 2014

krem z cieciorki i pomidorów

Tak, tak... Wiem, że za często tu nie bywam... Kajam się i o wybaczenie proszę :-) Ale może uznacie za tłumaczenie brak czasu związany z przygotowywaniem nowego projektu, oczywiście kulinarnego? Szczegóły wkrótce! 

Tymczasem...
Zupy sprawdzają się w każdej sytuacji. Jesienią, zimą i wiosną szczególnie, ponieważ rozgrzewają i przede wszystkim sycą. Przykład tej dzisiejszej, podanej z grzankami to pełnowartościowy posiłek.



krem z cieciorki i pomidorów:

1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2-3 ziemniaki
1 szklanka ugotowanej cieciorki (może byc z puszki)
1 szklanka passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
liść laurowy
pieprz, sól
łyżka masła
2-3 łyżki oliwy

grzanki (najlepiej z bagietki)

Warzywa obieramy, myjemy, zalewamy wodą i gotujemy z przyprawami i masłem. Kiedy są miękkie (szczególnie ziemniaki), wyjmujemy marchew, pietruszkę, selera i pora, a dorzucamy odsączoną cieciorkę i pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Odlewamy wywar do innego garnka, a resztę miksujemy blenderem na gładką masę. Dolewamy taką ilość wywaru, żeby zupa pozostała gęsta. Rozlewamy do miseczek, polewamy 1 łyżką oliwy i podajemy z grzankami.


3 komentarze:

  1. Kasiu , fakt taka zupa to świetna rzecz , ja jestem zupożerna :D
    Kasiula jak dobrze Ciebie widzieć i czytać *
    No to czekam co tak zaabsorbowało mi Kasię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niedługoooo :-) Tymczasem smacznej zupki ;-)

      Usuń
  2. uwielbiam takie zupy - czuje, ze robię coś dobrego dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń